2

Cerita kecik-kecik masa pose dulu-dulu

Assalamualaikum....Tinggal 2 hari sahaja lagi nak puasa. Tawon nie macam biasa azam nak puasa penuh lagi. Tapi paling best bila teringat telatah aku masa kecik-kecik dulu. Puasa nyang nyuk pagi-pagi bukak periuk. Kalo sekarang puasa full, tak ada pit stop, tapi dulu kecik-kecik pose setengah hari tue kira puasa full la tue. Ha5...bise la kecik-kecik mang banyak dugaan.


(⁀‵⁀) ✫ ✫ ✫.
`⋎´✫¸.•°*”˜˜”*°•✫
..✫¸.•°*”˜˜”*°•.✫
☻/ღ˚ •。* ˚ ˚✰˚ ˛★* 。 ღ˛° 。* °♥♥ ˚ • ★ *˚ .ღ 。
/▌*˛˚ღ •˚ selamat menyambut bulan ramadhan ♥♥ ˚ ✰* ★
/ \ ˚. ★ ˛ ˚ ✰。˚ ˚ღ。* ˛˚ 。✰˚* ˚ ★ღ ˚ 。✰ •*






Kisah satu

Masa tue umur 5 tawon. Baru first day pose nie. Mak arie nie janji pose penuh. Tapi nak wet aye lebih yer kalo pose penuh. Pas sahur sambung tidur. Pagi-pagi lagi nie sebelum pergi sekolah tadika mandi la dalam bilik air. Mak pon pelik nape mandi dalam bilik air tak keluar-keluar nie. Bukan apa aku punya tak tahan pose tue, sampai air paip pon aku duk tenuung lama-lama. Bila tak tahan nafsu pon menaik mendadak, apa lagi air paip pon aku teguk. Dugaan. Kurang satu hari.



Kisah dua...

Erm macam bise la kat sekolah. ada melayu, cina, india. Yang pose melayu jep. Bila rehat yang melayu compom la kat kelas jer malaz nak bergerak. Nanti tenaga kurang. Duk la lepak dalam kelas. Tibe-tibe datang la nates bawak makanan kat dalam kelas. Kami nie yang melayu tegok jer la. Sehari-dua hari tahan lagi, lama kelamaan, member india ngan cina makan cam sedap, aku pon cuit la cikit, tak baek tinggal member makan sorang-sorang. Bila dah habis makan, baru tersedar aish, aku kan pose arie nie. Udah ponteng lagi. Dugaan.....

Kisah tiga...

Yang nie agak susah dugaannyer. Menjelang sebelum raya mang paling tak tahan kecik-kecik dulu. Yelah sebelum raya tolong la mak wat kuih raya. Pergh, best taw tolong mak wat kueh raya sambil buat sambil rasa, mana taknyer duk tenung jer kuih dalam avon, mula-mula bau jer, lama-lama tak tahan mula la menggatal ambik satu. Dah ambik satu cam sedap+ tambah lagi satu. Hahaha, ponteng lagi. Dugaan....Nie la antara kisah kecik-kecik dulu, nak wat cam ner nasi dah menjadi bubur.





Selamat berpuasa. Sebelum pose tanamkan azam untuk pose dengan cukup. Ikhlas, pose bukan kerana nak dapat wet aye penuh tapi mencuba untuk mendapat sebanyak mungkin keberkatan dalam bulan puasa ini. Kurangkan amalan membazir, sembahyang terawih tue harap-harap cukup tawon nie. Bila sampai dekat pasar ramadhan tue cuba la menahan nafsu daripada membazir.  Dan terakhir banyakkan lah beribadat kepada Allah cuba sedaya upaya untuk mendapat sebanyak pahala di bulan puasa ini. Sekian Wasalam.

2 comments:

Izz KhairulNyezam said...

huhuhuhu...
aku ada pengalaman lagi dashat dari kao...
hahahaha.... nyway , BTB ...

fadbtb said...

la yer ker..cer citer kat blog ko..t aq baca...hehe..

Post a Comment

Takkan baca jer kot...

Back to Top