3

Burung Hantu

Time-time nak exam nie, mula la jadi burung hantu. Mata celik sampai pagi, membuta ke tengah hari. Damn, tidur selepas subur seperti menolak rezeki. Pak ustaz aku katalah. Nak wat lagu mana, dah tue cara aku study, ok lah jadi burung hantu, daripada jadi bapak hantu, puihhh.

Study tak la banyak mana. Never mind lah yang penting aku study. Walaupun pagi-pagi muka aku macam zombi kampung pisang, still hansem lagi. Tak payah nak tepek-tepek penyeri muka lah apa, nature dah. Anugerah tuhan (poyo jer).

Aktiviti nak exam nie, firstly jalan-jalan kat pusat Hamzah Sendut Baru. Wat per kat citu. Ada orang kata aku study. Giler apa, malu lah aku study kat libry. Jawapannyer, aku just nak tegok jer sape yang study kat libry nie. Apa tak salah kan yang penting niat nak study tue ada. Niat yang baik tapi tanpa usaha. Payah doh. Atau ayat panjangnyer payah BODOH!!! Amek ko.....

Petang-petang tak masuk dah nak study, lagi-lagi pukul 5 ke atas. Aku rasa macam ada yang cemburu time-time aku tengah date ngan gf aku nie. MY gf sape lagi buku dan nota kuliah lah. Cara mengatasi, PES 2011, with my rumate. Salah ke? Rumate aku kata release tension. Exam kan tawon depan lama lagi doh. Lama lagi BODOH!!! Relaks sudah.

So bukan nak menyembang benda yang tak penting. Cuma nak sedapkan hati nie yang gelisah seperti dingurat oleh gadis-gadis yang comel plak. Pape pon sedarlah exam nak dekat doh. Lagi 5 hari giler. Kalo aku tak dapat result yang gempak malu derr. Bukan malu jer wei, balik kena ceramah dengan mak aku, tak masuk 3 hari 2 malam dengan bapak aku plak. ISHH...kejo giler namanyer. So niat dah ada, Usaha lah. Tak dapat banyak, kurang banyak pon jadilah. So my geng, contohilah mana yang baik, dan tingkatkan pretasi anda. Langkah awal JOM study....
4

Pertarungan Badminton Geng 32 ( Stadium USM)

Menjelang peperiksaan akhir semester nie macam-macam lah aktivitinyer, nak release tension lah katanyer. Apa lagi Geng 32 Fajar Harapan pon wat lah perlawanan persahabatan. Masing-masing mau menunjukkan kehebatan sesema sendiri. Kite orang start kul 10 pagi sampai 12 tengah hari. Agak best la disini coz lama tak buat perlawanan antara Geng 32 nie. Kite orang main double match dan amin campur-campur je. Namun kehebatan Jo dan Fauzi agak terselah lah disitu coz mengalahkan beregu-beregu lain seperti aku (fad) dan john, faiz dan pok qent dan apiz dan zul.

So dalam perlawanan nie bukan lah nak cari sape yang hebat. Saja nak merapatkan hubungan kawan-kawan. Pape pon point kat cini nak citer selamat menghampiri peperiksaan akhir sem bagi sem 2011/2012 tahun ini. Semoga success semua menjawab peperiksaan. Jawab dengan tenang dan yang penting jangan over confident ok.

Team Jo dan Pojie

Nie match budak usm gak
Team Faiz dan Pok Qen

Apiz dan John..Adam tegok jer ke???


Nie lah sedikit gambar semasa match pagi tadi. Memang fun lah. Pas nie ley lah wat persiapan untuk peperiksaan pula.



3  kata....daripada aku.....Study oh Study.....
2

Sekitar USM ( FROM USTAZ KAZIM)

Hari ini masih bersyukur jari ini masih berfungsi untuk terus menaip. Menjelang study week bagi pelajar USM, Rabu, 21/12/2011, satu sambutan majlis sempena Maal Hijrah telah berlangsung di Dewan Budaya USM.

Apa yang menarik perhatian kepada seluruh warga USM mahupun Sekitar penduduk Pulau Pinang ini, Majlis ini telah dihadiri oleh Ustaz Kazim. Termasuk lah aku nie yang teruja sangat nak tegok secara live. Apa lagi kelas habis pukul 9 pagi yang indah terus berlari ke Dewan Budaya. Memang penuh satu dewanlah sampai ada yang berdiri untuk memeriahkan lagi majlis yang dianjurkan oleh pihak USM.

Ustaz Kazim

 Nak dipendekkan cerita kita kat cini, cehh, aku nak berkongsi apa yang ilmu yang aku dapat hari ini. Cam serius jer bunyinyer. Tapi apa pun Ustaz Kazim mempunyai personaliti yang mengamatkan satu dewan hari ini.

Bercerita tentang isu-isu semasa yang menjadi  permsalahan dalam kalangan pemikiran masyarakat masa kini. Beliau mengatakan ada empat perkara penting dalam hidup kita nie untuk menjadikan kita masyarakat yang bersepakat. Isi-isi penting.

i) Bashyiru ( Orang yang disukai)
-Jadilah insan yang disukai kerana tiada kaum yang dapat mengubah kaumnya menjadi baik melainkan kaum itu sendiri yang mengubahnya untuk ke jalan kebaikan.

ii) Jangan bagi orang jemu
-maksud disini kita janganlah sentiasa berada ditakuk yang lama. Hidup mesti mempunyai pembaharuan, jadilah insan yang berinovatif yang mampu memberi sumbangan kepada masyarakat mahupun negara.

iii) Yassiru (bagi orang mudah)
- melalui kekuatan tauhid dan kekuatan akhlak. Contoh paling senang bagi salam pun sudah dapat memberi dan mengajar kita supaya sentiasa berakhlak kepada sesama manusia. Akhlak yang tinggi boleh dicontohi oleh akhlak yang terbaik iaitu daripada nabi kita.

iv) Kekuatan ilmu.
-melalui kekuatan ekonomi, pendidikan, perpaduan, dan kekuatan jihad. Perpaduan itu adalah rahmat. Jadilah diri sendiri janganlah kita sentiasa memikirkan keburukan orang lain. 

Actually ceramah nie lebih kepada untuk membuka minda masyarakat supaya bersepadu. Kerana bersatu padu iti memberi kemakmuran didalam negara kita. Janganlah disebabkan politik kita sanggup berpecah belah menjatuhkan maruah negara kita sendiri. Fikirkanlah.

Itu sahaja yang dapat dikongsi. :))

Siap berdiri depa nak dgr ceramah Ustaz Kazim
2

Merempit di Penang

Cerita hari ini berkisahkan merempit. Wah gempak tue. Nampak nyer nie pos kedua aku. Dua kali berturut-turut nie post kat blog yang terbengkalai lama dah. Semangat berkobar-kobar bila menaip kat blog nie.

Nak dipendekkan cerita. Hari ini aku dan rakan-rakanku telah merempit ke USM Kampus Kejuruteraan. Aku ( Fad), John, Adam, Akmal dan Apiz telah mengambil keputusan untuk merempit dengan menaiki motosikal yang berdaftar plat J semua. J tue 4 Johor. Caye tak caye kan orang Johor merempit.  Dan agak tak caye gak lah aku nie merempit kat penang nie. Lama dah tak berkonvoi kat penang nie. Selalu jalan-jalan kat area USM induk jer. Balik USM to QB, BJ, Komtar, dan area SG. Dua.  Kali nie berhijrah jauh cikit. Nie semua nak support pemain-pemain Sukad Desasiswa Fajar Harapan yang ku cintai. Alhamdulilah perjalanan kami selamat sampai pergi dan pulang.

Kemenangan bagi pasukan Ragbi Fajar Harapan dengan pingat emas. Manakala skuad Takraw melangkah bergaya dengan menewaskan pasukan Aman Damai pada aksi suku akhir. Nie semua hasil support kite orang lah penyokong setia pasukan Fajar Harapan. Habis perlawanan kami bersiar-siar di kampus kejuruteraan.

Selepas solat magrhrib, kami pulang untuk pergi ke restoren di SG. Dua, Seberang Perai, Penang. Ada apa dia kat situ. Hem ternyata ada udang di sebalik mee Choe Kuew Teow.  Aku sebebnarnya tak minat pon mee Chow gua pebenda ntah nie, susa tol nak sebut. Tapi sebab di suggest beberapa kali yang katanya sedap sampai menjilat jari-jemari, tapi bukan jejari runcing yer. Aku pon try la. Tapi ditemani rakan-rakan serempit aku nie sekali lah. Ternyata luar jangkaan sangat sedap. Mang lah ternyata perumpamaan masakan pokok bergoyang kalo tak ditiup angin tue pon bermain diminda aku. Habis licin satu pinggan. Tak cukup tue, jin-jin kami pon nak makan jugak. Tambah lagi nasi goreng udang. Amek ko 2 pinggan sorang satu. Air tak nak dua gelas habis. Tue lah bila nafsu dah naik daun. HEHEHEH. Pape pon mang terbaik lah mee kat citu.

Lepas puas dok melantak kat citu, kami pon pulang ke destinasi kami, USM Induk.Merempit lagi balik tue. Lepas gian lah katakan. Satu pengalaman yang menarik nak dikongsikan. Tue jelah yang nak diceritakan.

Nie dye USM Kampus Kejuruteran

Mat-mat rempit Adam, Apiz, John Akmal, aku je xda, tapi moto lagenda aku ada.

Nie pasukan EMAS Fajar Harapan- Ragbi

Sekian.
0

Bila Bercerita Tentang Cinta

Lama tak update blog nie, terasa bagaikan hilang arah tujuan blog aku nie. Alhamdulilah hari nie dapat juga aku menulis apa yang terdetik hati nie nak diluahkannya. Hari ini kehidupan kembali normal kerana terlepas sudah tanggunjawab sebagai ketua kumpulan untuk research yang mencabar kehidupan sebagai salah seorang mahasiswa. Nice, satu pengalaman yang mencabar kerana berbagai cabaran dihadapi, sehingga tak tidur untuk beberapa hari dalam seminggu dalam tiga bulan. Satu kenangan manis yang akan diingati sampai bila-bila.

Namun nak diceritakan, hari ini aku dapat satu cahaya jalan yang selama nie merungsingkan minda aku yang berjiwa kacau nie. Semuanya sebab Cinta. Cinta, bila kita bercerita tentang cinta, kita tak boleh menipu cerita ini. Sebab cinta tue dekat dengan diri kita. Cinta tue suci dan perasaan tue kita tak boleh kata tak nak. Tapi sebenarnya kita boleh kawal. Insyaallah dengan izinnya juga. Bukanlah kita nak kata kita tak boleh bercinta. Sape yang tak nak bercinta dalam kehidupan kita. Jika tidak, tak akan lah ada berstatus yang hebat-hebat di FB tue, i'm in relationship with......., saya sudah berpunya, im single but available kan....Namun cinta juga boleh menyebabkan kita sesat jika kita tidak menjaganya dengan baik.

Satu penyelesaian untuk aku menyebut tentang cinta nie terjawab pada hari jumaat, hari yang mulia nie. Tiga ciri-ciri orang yang hebat bercinta.

1. Cinta tak perlu SMS.
2. Cinta tak perlu berjumpa.
3. Cinta tak perlu mengungkapkan kata-kata manis.

Jika kita dapat lakukan perkara ini cinta kita kuat. Nie lebih kearah cinta Islamik sebenarnya. Tak semua orang boleh buat, tapi jika kita boleh buat kita hebat. Cinta juga bukan semata-mata untuk cinta emosi dan perasaan diri kita. Cinta yang kekal ialah cinta dengan Allah kerana cinta dengannya adalah cinta yang selama-lamanya.

Satu situasi untuk melihat seseorang ialah lihat kepada layanan kepada ibu bapa dan adik beradiknya. Ini daripada ceramah yang aku dengar malam tadi. Menurut ustaz tue jika kita nak tahu seseorang tue jujur lihat lah bagaimana seseorang tue berbakti kepada keluarganya dahulu. Kerana satu hari nanti kita sendiri akan berkeluarga.

Nak disimpulkan, dunia sekarang memang banyak benda yang kita tak dapat fikir dengan sebijaknya. Walhal benda simple jer, tapi sebab perasaan kita lupa dengan pencipta kita. Satu kata-kata yang bermanfaat yang nak dikogsikan disini, "bercintalah dengan ada rasa tujuan dan tanggunjawab". Jika dalam cinta tue tak ada tinggalkan jer sebab tue semua buang masa diri sendiri. Kalau ada jodoh tak akan lari kemana. So entry kali nie just nak share apa yang baik untuk dibaca dan diamalkan. SO "Renung-renugkanlah dan selamat beramal kawan-kawan".
0

Coretan Balik Raya Haji 2011


Lama betul tidak menyinggah ke blog FAD BE THE BEST nie. Hari ini pada tarikh 5/11/2011 baru dapat menulis sedikit coretan untuk rakan-rakan sekalian. Esok 6/11/2011 Kita semua umat Islam menyambut Hari Raya Haji. Tak sabau rasanya nak menyambut raya haji bersama ahli keluarga. Time nie lah dapat berkumpul bersama-sama keluarga tercinta.

Walaupun kerja bertimbun-timbun mana pun kemeriahan Raya Haji mestilah disambut dengan tenang. Lupakan seketika kepenatan study+Asigment+projek-projek bakal menanti. 

Nak cerita sedikit suasana ketika balik cuti raya nie. Pada hari Jumaat aku bertolak pulang ke kampung halaman, aku telah pulang bersama-sama rakan-rakan tercinta. Yang special nyer kami balik beramai-ramai bersama kereta Abg. Ngah. Kenderaan JHF 6663 pon berlepas. Laju tak laju kami bertolak pukul 12.30pm dan sampai ke negeri tercinta Kluang, Johor tepat pada pukul 8.30pm.

Nak dipendekkan cerita nyer kami berehat dekat 3 kali gak kat RNR. Pertama RNR Sg. Perak. Kami singgah untuk solat dan makan-makan. Habis rehat-rehat dekat satu jam, tetiba jumpa rakan yang bernama Nur Izyan tue, dye study kat UITM Arau Kedah. Tekujat gak coz tak aspek ley jumpa. Tapi tak sempat nak bertegur sangat coz kami pon dah nak teruskan perjalanan manakala dye plak baru tiba. Pape pon sempat la bersms didalam kereta. Masing-masing terkejut, katanya nak tegur takut salah orang. Pape pon seronok balik beramai-ramai bersama Abg Ngah yang sporting, Eyka yang kerja nyer makan jer, Fahmi jiran sebelah bilik desa, dan Safiah teman yang baru dikenali. Harap-harap selepas nie kita dapat balik ramai-ramai lagi. Banyak cerita nak dicelotehkan!!!

Akhir sekali nak mengucapkan Selamat Hari Raya Haji yer rakan-rakan sekalian. 




0

Ketuk-ketuk Kuali..Special....Masakan Johor..

Special daripada warga anak Johor...Sempena di Bulan Ramadhan nie..apa kata kita mencuba belajar maen masak-masak nie..Hem..tak salah kalo laki nak belajar masak kan??jom kita try sama-sama...Common la...



1 paket sphagetti ( direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)

**Bahan A - ( direbus dan dimesin- asingkan)**

Ikan kembung = ikan parang - 1 kilo ( ikan parang optional)
udang basah 100gm
isi ikan kurau- 10 gram dibakar
1 1/2 paket kecil udang kering 50gm

**Bahan B ( di mesin)**

Bawang besar-3biji
cili kering- 15 tangkai
halia- 2 ibu jari
lengkuas- 2 ibu jari & kunyit hidup- 2 ibu jari
serai- 2 batang diketuk untuk tumis
asam keping- 2keping (masak dlm kuah)
santan pekat 1 kotak /lebih
1 paket kerisik
1 paket kecil rempah kari
bawang putih- 3/4 ulas

**Bahan Hias**

Limau kasturi belah 2 dan buang biji
timun di racik halus
tauge buang ekor (segar)
jeruk chaipo (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam paket)
bawang besar hiris halus
lada merah/ lada hijau dihiris
daun kesum/ daun selasih ( utk hiasan) dan sedikit bunga kantan di racik halus ( daun kesum & bunga kantan dimasuk juga dalam kuah)
kicap kipas udang / kicap manis

**Sambal Belacan**
lada merah 5/6 biji
-belacan melaka- 30 gram dibakar
bawang merah 1 biji kecil, garam dan sedikit aji.

Cara-cara

1. Rebuskan ikan, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga bersama air rebusan.
2. ** penyediaan kuah **
3. Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi.
4. Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit.
5. Masukkan ikan/ udang/ udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
6. Masukkan santan pekat, kerisik diikiuti dengan 2 mangkuk air dan
7. Masukkan asam keping
8. Tambah garam dan gula untuk rasa
9. Masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1-1 1/2jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih taham walaupun tak disimpan di dalam peti sejuk.
10.**Sambal belacan**
11. Mesinkan semua bahan dan dihidangkan.

So apa lagi...jom kita try..sama-sama..ting-tong..ting-tong..ketuk kuali..
Selamat Mencuba...
5

Wordless Wednesday #1

Kemeriahan Suasana di Pasar Ramadhan..
Lokasi : Di Kluang, Johor.
Masa: 6.30 pm..40 minit sebelum berbuka....Jom tegok...







OK.. la nie serba sedikit gambar yang sempat diambil...Pas nie nak pergi solat terawih....Salam...
2

Cerita kecik-kecik masa pose dulu-dulu

Assalamualaikum....Tinggal 2 hari sahaja lagi nak puasa. Tawon nie macam biasa azam nak puasa penuh lagi. Tapi paling best bila teringat telatah aku masa kecik-kecik dulu. Puasa nyang nyuk pagi-pagi bukak periuk. Kalo sekarang puasa full, tak ada pit stop, tapi dulu kecik-kecik pose setengah hari tue kira puasa full la tue. Ha5...bise la kecik-kecik mang banyak dugaan.


(⁀‵⁀) ✫ ✫ ✫.
`⋎´✫¸.•°*”˜˜”*°•✫
..✫¸.•°*”˜˜”*°•.✫
☻/ღ˚ •。* ˚ ˚✰˚ ˛★* 。 ღ˛° 。* °♥♥ ˚ • ★ *˚ .ღ 。
/▌*˛˚ღ •˚ selamat menyambut bulan ramadhan ♥♥ ˚ ✰* ★
/ \ ˚. ★ ˛ ˚ ✰。˚ ˚ღ。* ˛˚ 。✰˚* ˚ ★ღ ˚ 。✰ •*






Kisah satu

Masa tue umur 5 tawon. Baru first day pose nie. Mak arie nie janji pose penuh. Tapi nak wet aye lebih yer kalo pose penuh. Pas sahur sambung tidur. Pagi-pagi lagi nie sebelum pergi sekolah tadika mandi la dalam bilik air. Mak pon pelik nape mandi dalam bilik air tak keluar-keluar nie. Bukan apa aku punya tak tahan pose tue, sampai air paip pon aku duk tenuung lama-lama. Bila tak tahan nafsu pon menaik mendadak, apa lagi air paip pon aku teguk. Dugaan. Kurang satu hari.



Kisah dua...

Erm macam bise la kat sekolah. ada melayu, cina, india. Yang pose melayu jep. Bila rehat yang melayu compom la kat kelas jer malaz nak bergerak. Nanti tenaga kurang. Duk la lepak dalam kelas. Tibe-tibe datang la nates bawak makanan kat dalam kelas. Kami nie yang melayu tegok jer la. Sehari-dua hari tahan lagi, lama kelamaan, member india ngan cina makan cam sedap, aku pon cuit la cikit, tak baek tinggal member makan sorang-sorang. Bila dah habis makan, baru tersedar aish, aku kan pose arie nie. Udah ponteng lagi. Dugaan.....

Kisah tiga...

Yang nie agak susah dugaannyer. Menjelang sebelum raya mang paling tak tahan kecik-kecik dulu. Yelah sebelum raya tolong la mak wat kuih raya. Pergh, best taw tolong mak wat kueh raya sambil buat sambil rasa, mana taknyer duk tenung jer kuih dalam avon, mula-mula bau jer, lama-lama tak tahan mula la menggatal ambik satu. Dah ambik satu cam sedap+ tambah lagi satu. Hahaha, ponteng lagi. Dugaan....Nie la antara kisah kecik-kecik dulu, nak wat cam ner nasi dah menjadi bubur.





Selamat berpuasa. Sebelum pose tanamkan azam untuk pose dengan cukup. Ikhlas, pose bukan kerana nak dapat wet aye penuh tapi mencuba untuk mendapat sebanyak mungkin keberkatan dalam bulan puasa ini. Kurangkan amalan membazir, sembahyang terawih tue harap-harap cukup tawon nie. Bila sampai dekat pasar ramadhan tue cuba la menahan nafsu daripada membazir.  Dan terakhir banyakkan lah beribadat kepada Allah cuba sedaya upaya untuk mendapat sebanyak pahala di bulan puasa ini. Sekian Wasalam.
0

Semangat Harimau Malaya

Perjuangan harus diteruskan. Kita tak kalah tapi seri, itu kata Jurulatih bola sepak Harimau Malaya Datuk K. Rajagopal. Ditambah penyokong setia Harimau Malaya yang hadir menyaksikan 85 000 bertandang ke Stadium Nasional Bukit Jalil semalam. Ini satu kebanggaan untuk sukan bola sepak negara.





Ini memang satu semangat kemajuan bola sepak negara. Semoga ini satu detik permulaan kebangkitan Harimau Malaya. Namun terdapat insiden yang memberi peluang kepada pasukan Singapura untuk mencuri masa dan menganggu rentak Harimau Malaya. Iaitu insiden laser. Namun itu bukan lah punca semata-mata kerana banyak aksi penipuan oleh pemain singapura yang cuba melengah-lengahkan masa.

Nie video nyer plak..

Apa pun kita haruslah teruskan perjuangan. Ayuh kita teruskan sokongan kepada pasukan skuad olimpik Harimau Malaya untuk pusingan ketiga.
0

Full movie Sekali Lagi 2011

Kalau ada jodoh tak akan lari kemana...
Semua yang terjadi ada hikmah..
Citer nie best dan banyak kali aku tegok sebabnya suka dekat si comel Mia tue...ditambah pelakon Shazy Sam Dan Lisa Suriani...



So sape yang belum tegok...jom tonton!!! Best!!!!

0

Wordless Wednesday #2

Againt Aktiviti pagi-pagi....
Just give pic...





Lokasi di Kluang, Johor....Salam....
0

Video Malaysia VS Singapura

Pertembungan dua musuh jiran tertangga dalam kelayakan Piala Dunia 2014 untuk pusingan kedua berakhir dengan Malaysia kalah dengan jaringan 5-3 oleh Singapura. Memang tidak dinafikan kekuatan pada pemain Singapura jelas merobek gawang Malaysia yang tidak mampu diselamatkan oleh Sharbinee Alawee. Apa yang nak dikatakan lagi pertahanan malaysia acap kali melakukan kesalahan sama dengan melepaskan gol dengan mudah. Apa yang diharapkan oleh aku dan seluruh peminat Malaysia bangkitlah wahai Pasukan Harimau Muda untuk aksi timbal balik Di Stadium Nasional Bukit Jalil pada 28 Julai ini.



Komen dari perlawanan tadi...

Pujian harus diberikan kepada Safee Salee dan Hadi Yahya yang melakukan tugas sebagai penyerang yang baik. Malaysia hebat, kenapa hebat, anda mampukah menjaringkan 2 gol dalam masa kurang 30 saat dalam saat tertekan. Malaysia mampu, inikan ada lagi 90 minit, aku yakin ramuan Rajagopal pada 28 julai nanti dapat memberikan kemenangan untuk Malaysia. Tapi Safee sali Mang style la 2 gol yang cantik memang memukau. Harap-harap safee sali dapat menjaringkan gol kemenangan dalam aksi timbal balik.

Harapan..

Seharusnya Malaysia harus menggunakkan khidmat penjaga gol Khairul Fahmi Che Mat untuk mengelak Malaysia bolos lagi. Pengganti kapten Malaysia Safiq Rahim yang kena kad merah tue harus diberikan kepada Aidil Zafuan untuk lebih menambah sengat pasukan Harimau Malaya. Amirul Hadi Zainal smart harus meletakkan midfield pada awal permainan untuk mencari gol awal...

First Half



 Second half





Go Malaysia!!!!!!!! Thankz 4 Watching...Pas nie jangan lupa tegok perlawanan final Copa America 2011, Uruguay vs Paraguay , 25 Julai 2011, 3.00a.m...
6

Penunggu Gunung Lumut yang Tak Diduga

Tak disangka-sangka buah cempedak menjadi nangka. Nie pepatah time aku hang out wat aktiviti di gunung lumut bersama rakan-rakan aku kat johor nie. Aku, afiq, whale, apis, imal, dan hariri telah plan untuk wat aktiviti giler-giler puya kat gunung lumut. Tapi bila sampai sana tragedi plak jadinya. Macam-macam jumpa, bukan setakat satu penunggu gunung lumut tue tapi siap bawak kaum-kaum dye lagi, memang menggerunkan, yang pelik siap kat belakang ada cop merah dan cop putih, bersinar-sinar bak kata afiq....haha dari jauh dah nampak.

Nak tegok penunggu gunung lumut tue, jom wathcing this pic...


Nie namanya penunggu beruk, mak beruk, bapak beruk, nenek beruk, atok beruk,dan sekutu dengannya. Pergh..kalo satu dua tak apa lagi, nie satu kaum kerabat datang nak mandi jugak. Kalo mandi je tak apa nie siap wat tanjat-tanjat kat kita orang mau tak takut nak mandi. Terpaksa la kami mandi juga dalam ketakutan, siap bawak kayu lagi beb, tapi beruk tue tak takut kayu la adoi pening kepala masa tue. Nasib la kami semua dapat mandi jugak tapi plan nak wat kerja giler-giler dalam air tak dapat la......

Moral...

Tapi moral yang kita orang dapat kat sini dye orang yang datang kat gunung lumut nie tak jaga kebersihan. Banyak sampah-sampah yang memanggil penunggu nie. So korang pas nie mandi-mandi kat gunung tue pandai-pandailah jaga kebersihan. Kalo makanan tue jangan lupa buang kat dalam tong sampah. Kalo tak mandi la dengan penunggu nie. EEEEEE memang menggerunkan. Mungkin kalut sangat ngan beruk-beruk tue yang berbontot merah hahah...

Jom tegok pic sekitar gunung lumut....Syok woo...









Nie la yang sempat aku upload kat blog nie. Argh tapi dalam kami ketakutan dengan beruk tue, ada yang siap wat projek ntah pape la. Beruk ada pon ley wat projek. Datang kalo nak mandi tak apa nie buat yang bukan-bukan. Moral korang jangan la wat cam nie, nak berendut tue tak yah lah sampai kat dalam hutan nanti beruk wat tanjat-tanjat baru taw.


So nie jelah aku sempat tulis tuk korang. Tapi aku teringat satu hal la kita orang makan roti dengan kaya tue dah buang ke blom erkkkk hahahha...2x lima gak la.....hahahhah....

Wordless Wednesday #1

Pagi-pagi.....
Just give pic...




Smile,,,:)...????
0

Erti Susah Payah..Wonderful Day!!!

Anda tahu apa makna susah payah!!! Susah+ payah, memang pelik hidup nie. Tapi aku paling suka benda yang susah+ payah. Lagi-lagi kalo nak tackle awek yang payah nie. Lebih mendalam lagi awek tue jual mahal la beb. HAHAH...Jap-jap nie bukan nak citer pasal awek-awek kat tempat kerja aku nie tapi aku nak citer susah payah aku time kerja nie.



Kisah pon bermula. 

Nama aku fad aku bekerja sebagai part time promoter. Anda tahu aku nie malas tertiba nak rasa pegang duit. So aku tak suka mintak duit mak bapak nie, walaupun aku nie manja ngan mak bapak aku, so aku plan aku nak rasa duit titik peluh aku. Akhirnya aku dapat kerja, seronok!!!, nie namanya susah payah tapi gembira akhirnya. Nape gembira?? Gaji dah dapat la beb, sonok wo!!! So tak susah kalo kita nak... bak pepatah ada mengatakan nak seribu daya tak nak seribu dalih. Kini aku boleh la simpan duit aku kat dalam bank, insyaallah dengan pengalaman yang aku ada nie aku bercadang nak kumpul nak bukak perniagaan satu hari nanti. Mintak-mintak allah permudahkannya amin....

Kerja arie nie??? 

Penat yang tak terhingga. Nie semua sebab renovate kaunter Sempena menjelangnya hari raya nanti. Inilah dinamakan percaturan dalam perniagaan Susah payah arie nie tenaga aku diperahnya sehabis-habisnya. Naik lunyai tulang empat kerat aku nie. Tapi inilah dinamakan kerja sebagai kuli. Aku tak kisah sebab aku nak rasa macam mana kalo aku kerja nie selama bertahun-tahun, macam pekerja-pekeja di  pasifik tue. Jika nak dikenangkan memang payah, yelah mana taknya kerja bertungkus-lumus gaji bawah seribu jugak, yang untung orang atas jer. Namun dye orang tak salah kerana inilah punca rezeki dye orang. Yang penting rezeki itu halal. Susah payah mana pon kita lakukan janji perkara tue mendatangkan kebaikan kepada kita. Hidup nie tak susah asalkan kita gembira dengan apa yang kita miliki. Nie je lah aku nak coretkan untuk korang apa makna susah payah!!!


0

Episod 1: Rutin Harian cuti Semester

Salam satu Malaysia, sekian lama aku menghilang akibat terlalu sibuk dengan duniawi sampai blog aden pon xsompat nak menyinggah, nie lagi nak membaca blog korang, sori yer. Pape pon masa yang terluang nie tertiba terlintas nak buat episod bersiri dekat blog aku nie. Ermmm,,,bunyin cam gempak tapi x gempak la cam filem KL Gangster yang mencecah 11 juta..coz my follower just 52 jer...hahah...

Rutin harian aku pada cuti semester nie memang terlalu menarik untuk aku coretkan dekat korang semua. Bermulanya episod pertama nie aku akan ceritakan permulaan dari start habis exam..sampai la nie. Tapi episod pertama nie aku just ceritakan 20 percent dari kisah rutin harian aku. Nie bagi untuk anda mengikuti blog aku dari episod awal sampai la akhir. Alamak dah ley jadi director filem la plak...

Kisah aku pon bermula:

Aktiviti ketika waktu pagi-pagi lagi aku dah bangkit dengan liatnye untuk mengikuti kelas aku nie. Kelas aku bermula dari pukul 8am- 11 am. Pagi selepas solat aku mandi-mandi tuk bersiap ke kelas. Nak taw kelas apa erm cer tegok gambar bawah nie...




Yups kelas gym. Sekian lama aku nak join benda nie akhirnya dapat jua aku merialisasikan. Thankz kepada kawanku afiq yang tolong aku join. Sebelum nie aku usya-usya je yelah kebanyakkan kelas gym nie mahal, Tapi terselit plak dekat gym kluang nie... yuran ahli pon murah coz ada package student, So sape-sape yang minat gym nie bersebelahan degan parkson di kluang, Johor. Sangat best sebab sebelum nie pagi-pagi duk membuta pas tue terus pergi keja. Tapi selepas join gym nie badan aku semakin hari semakin bertambah staminanya. Bukan la nak jadi seperti Malik Nor ke macam Sazali Samad kalo ley cam Aron AziZ pon jadi lah...i like seth dalam citer nora elena.. Erm nak taw perubahan lepas join kelas nie, tunggu episod akan datang dan episod seterusnya juga akan aku coretkan suasana di dalam gym bersama brother-brother yang badan dah ketak-ketak tue dan pengalaman aku bekerja semasa cuti semester nie. Orang kata kalo kita rajin ley awet muda wo.......sekian wasalam..
0

Shuib peluk Dafi..Feeling puyer,,,

Malu beryaye..
tak talu jalan wo..
Tersesat jalan..
tak taye adoy..nye...

Salam...banyak cerita nak diceritakan dalam satu blog, soly la banyak sangat kerja menanti, itu pasal tala sempat tulis blog yang tak sodap nie, nape tak sodap, sebab asam pedas mak aku buat lagi sodap wo. Salam satu Malaysia ku ucapkan. Alhamdulilah Malaysia semakin makmur dan success dengan perkembangan teknologi. Paling best dunia hiburan semakin berkembang. Nak dipendekkan cerita baru-baru nie kumpulan lawak favourite aku telah memenangi Juara Maharaja Lawak Musim pertama. Kumpulan apa adoi..nye...Kumpulan sepah. Sepah Ada baik punyer cam dafi. Makin hari makin berapi macam komen mamat khalid terhadap kumpulan sepah semasa final arie tue.

Sepah juara. Paling best ketiga-tiga dari kiri Jepp, Shuib, Mamat anak Johor sejati wo. Aku bangga la anak Johor mampu memeriahkan industri hiburan dengan kejayaan menggondol tempat pertama dan wang sebanyak RM 350 K wo...adoy..yer manyak wo...

Tapi babak yang tak boleh belah aku gelak sampai terguling-guling since kat atas nie. Cuba tegok shuib peluk dafi puyer feel wo. Mana taknyer dari minggu pertama sampai final duk sebut nama dafi. Akhirnye kuar ko dafi. Baik puyer...cam dafi....Mungkin tuah nama dafi juga pendorong sepah muncul juara.

Perkara kedua Malaysia lawan Taiwan dalam kelayakan piala dunia 2014 Zon Asia...

Tarikh: 29 Jun 2011 (Rabu)
Tempat : Stadium Nasional Bukit Jalil

Jom mari kita sama-sama menyemarakkan semangat kesukanan kita demi bola sepak tanah air kita. Mai kita support pasukan kita tak kira dirumah, di stadium atau dimana-mana sahaja. Jangan lupa tegok nyer..

Perkara ketiga pula Ialah UFO beramah mesra di london..Cam gempak...Korang tegok sendiri video nie...

Thankz 4 wathcing yar....salamat Membaca Adoy..yer....

5 top ijazah mendapat peluang pekerjaan yang tinggi 2011

Sedikit informasi aku dapat untuk korang. Mungkin sesiapa yang terbaca entry ini dapat memberi sedikit informasi tentang pilihan kos yang sesuai untuk mendapatkan peluang pekerjaan yang cerah. Pelajaran amat penting untuk masa depan. Namun apa-apa kos yang kita ambil tidak jadi masalah selagi kita mampu mengambilnya sebagai cabaran. Dimana ada kemahuan di situ ada jalan.



(5) Pengurusan perniagaan- Mungkin disebabkan oleh kefleksibelitian bidang ini membuatkannya termasuk di dalam ijazah yang mendapat permintaan tinggi. Anda boleh bekerja di bank, organisasi swasta atau kerajaan dan sebagainya. Skop pembelajarannya yang luas seperti kewangan, komunikasi, pemasaran, atau e-dagang merupakan salah satu kelebihan utama dalam bidang ini. Selain daripada itu, ia juga turut membantu anda untuk menjadi seorang usahawan tanpa bergantung pada mana-mana pihak.
(4) Komputer Sains- Disebabkan oleh pembangunan teknologi yang terlalu pesat pada waktu ini, membuatkan bidang komputer sains turut mengalami perubahan terhadap keperluan pekerja yang tinggi. Sekiranya diperhatikan, boleh dikatakan keseluruhan industri perniagaan pada abad 21 akan melibatkan bidang kemahiran komputer didalam perniagaan mereka. Bidang ini juga dijangkakan akan terus berkembang dari semasa ke semasa.
(3) Kujuruteraan- Bidang ini terus kekal didalam senarai yang mendapat permintaan tinggi adalah kerana penggunaan mesin untuk melakukan pekerjaan akan terus berkembang dari semasa ke semasa. Ia juga boleh dikatakan sama seperti bidang komputer tetapi ia melibatkan pengendalian peralatan yang lebih kompleks.
(2) Kewangan- Pengurusan kewangan yang baik adalah amat penting untuk sesebuah organisasi mengekalkan tempat, atau memperluaskan lagi pengaruh mereka didalam sesuatu industri. Tidak hairanlah sekiranya sesuatu organisasi itu sanggup mengambil pekerja yang ramai untuk memastikan kelancaran kewangan mereka. Mengetahui terhadap pasaran semasa juga amat penting dalam membantu melakukan perancangan pada masa akan datang.
(1)  Akaun- Adakah anda pernah tertanya-tanya mengapakah sesebuah organisasi sanggup membayar dengan jumlah yang banyak terhadap akauntan yang berkelayakanan. Bukan itu sahaja, sebahagian besar organisasi akan mengambil jumlah pekerja yang ramai untuk menjaga akaun mereka. Ia menunjukkan batapa pentingnya untuk sesebuah organisasi itu mengetahui aliran kewangan yang berlaku secara harian, bulanan, atau tahunan. Sekiranya mereka tidak mengetahui kemana wang telah disalurkan, pasti akan berlaku pembaziran yang akan menyebabkan kerugian. Seperti yang anda tahu, tujuan utama sesuatu organisasi itu ditubuhkan adalah untuk mengaut keuntungan.
Sekiranya diperhatikan 3 daripada 5 bidang yang mendapat permintaan tinggi adalah didalam bidang pengurusan. Ia menunjukkan betapa pentingnya pengurusan untuk membantu kemajuan sesuatu organisasi itu. Pasti anda berasa pelik mengapa bidang doktor tidak termasuk di dalam senarai ini, ini adalah kerana bidang doktor adalah bidang yang kritikal dan bukannya bidang yang mendapat permintaan tinggi. Apabila sudah memenuhi jumlah doktor yang diinginkan, pengambilan akan dibekukan kerana pertumbuhan institusi kesihatan tidak sama dengan industri yang lain.
Back to Top