4

Shopping Buku...Apakah?

Kalo aku habaq kat Mak Cik Pah belakang umah aku, sebelah tiang lampu, berhadapan dengan umah Pak Mat Kenet yang ada kandang lembu, mesti dye gelak mengembOOO. Apakah maknayer yer?
Rusa masuk bandar ke? Orang kata kalo masuk kandang kambing mengembek, kalo masuk kandang harimau mengaum. Ahhh mengarut lah.



Nie semua pasai Baucer Buku 1 Malaysia ahhh. Tak pasal-pasal menganggu waktu tidurku yang lena. Pagi-pagi buta dah bangun dengan riangnya sambil melemparkan senyuman yang Trages. Aku bangkit dari katilku untuk mendapatkan Baucer 1 Malaysia. Katanyer kita akan bershoping gilek gaban. Pehhh ketawa  melekek Mak Pah tue. Orang pergi Mall nak shoping baju brand Adidas ke, kasut Nike ke, seluar Levis ke, n pape agi ahh, nie G Mall, kena g Popular or somthing kedai yang ada relate nyer ngan Baucer 1 Malaysia. Apakah Maknayer tue?




Nie lah rupa baucer 1Malaysia. Kepada student IPTA dan IPTS yang berwarganegara Malaysia sahaja yang layak mendapatnyer. Ada Empat keping. Setiap 1keping bernilai RM 50 hinggit Malaysia. So nak habaq kat sini baucer nie tak ley ditebus atau ditukar kepada wang ringgit. Baucer nie boleh diguna pakai untuk membeli buku dan peralatan buku sahaja. Nama pon baucer buku 1 Malaysia. So gunakan lah sebaik-baiknyer. Jangan membaziak yer.....




Kira-kira bila plak aku nak shopping buku nie. Hemm jarang sekali rupanyer nak bershopping buku. Yerlah selalu beli buku dengan mak dan ayah, and kat U plak banyak mencopy jer. Rasa teruja plak nak habiskan 200 Hinggit Malaysia nie dengan buku-buku yang berilmiah...Hehehe Ilmliah, cam kelakar je ayat nie.

Pada hal dalam hati dah list dah:

1. Nak beli buku Masak-masak.
-sebabnyer nak belajar masak ahhh. Biarlah orang kata apa. Chef Wan tue elok je. Jadi Cheff lagi. Kalo nak jadi suami misali dan anak yang soleh, aku rasa kriterianyer pandai masak beb.

2. Nak beli buku Agama.
 -Agama nie masih kurang didada. Seeloknyer ditambahlah wat menguatkan pegangan dalam hidup nie supaya tak tersesat. Kata nak jadi Imam masjid, so Kena hard lah sikit.N nak beli gak kisah-kisah para Nabi dan Rasul. Untuk menambahkan ilmu Agama di dada nie.

3. Nak beli Majalah atau Komik.
-Serius aku mang suka akan majalah bola, kereta, motokar, majalah hiburan dan sewaktu dengannyer. Nape minat? Nak release tension lah. Kita nie hidup tak ley arghh skema sangat. Kena amek jugak hal-hal duniawi. Tapi orang sekarang salah tafsir. Terlalu taksub dengan duniawi sampai lupa dengan akhirat. ISH2....GOSIP- gosip tue semua...No Komen...

4. Nak beli buku-buku politik.
- Bila aku bukak Blog, Fb, Twiter belum ada lagi, tapi membernyer ahh, politik kat Malaysia nie menjadi-jadi plak. Lagi-lagi tentang solidariti Mahasiswa tue. Kecoh beb 1 Malaysia. So kalo ada buku yang berunsurkan kisah-kisah hikayat tue aku nak lah beli gak.  Pas tue buku-buku yang berkaitan sejarah Malaysia dan Kisah Perdana menteri Malaysia Dari Tuanku Abdul Rahman Putra Al-Haj (Perdana menteri Malaysia pertama) hingga YAB Datuk Seri Haji Mohd Najib bin Tun haji Abdul Razak ( Perdana menteri Malaysia Keenam).

5. Buku berkaitan ngan kos yang aku amek kat U nie.
-Last sekali aku letak pilihan nie. ADOIII aku pun tak taw lah. Nape buku nie jadi pilihan terakhir. Nak taw sebab apa? Buku kos kita orang nie maen copy je. Buku dari senior pon dah banyak. So soalan bukan direct kat buku. So tak yah membazir, perpustakaan kan ada. Beli yang diperlukan je....EEEEEE

So nie lah perancangannyer. Harap-harap perancangan nie yang terbaek. Terbaek dari Ladang Nahhh.

                                                                     -Assalamualaikum-

4 comments:

Nys Zairee said...

hape yg pandainye pkcik oii

Nys Zairee said...

asenye majalah xley kot

fadbtb said...

sukakaki ku lah....:P

Nys Zairee said...

ok.. fine..
:v

Post a Comment

Takkan baca jer kot...

Back to Top